Olajos kompresszor – egyszerű sűrített levegő megoldás

Elsőre talán sokan furcsának találják a sűrített levegő és az olaj párhuzamát, ám az összefüggés nagyon is valós. A levegő sűrítését végző kompresszorok többségének ugyanis utóbbi nagyon is fontos adaléka az optimális működéshez. Adott esetben azonban akár ettől is eltérhetünk.
Olajos kompresszor – egyszerű sűrített levegő megoldás

Egy kompresszor működéséről

A kompresszorok feladata nem más, mint a levegő sűrítése, szállítása és adott esetben tárolása. A sűrített levegővel végzett feladatokhoz tehát ezek az eszközök szolgáltatják a hajtóerőt. Kérdés azonban, hogy hogyan is történik a sűrített levegő előállítása. A kompresszorok működésének origója a működési elv. Korábban számos különböző elven működő kompresszor volt elérhető a piacon, ez mára azonban két fő termékcsoportra szűkült, a dugattyús és csavarkompresszorokra.

Előbbi esetben a levegő sűrítését egy vagy két dugattyú végzi, míg utóbbi készülékben két, egymással ellentétesen forgó csavar hozza létre a komprimált levegőt. A belső alkatrészek hajtásáért jellemzően elektromos vagy robbanómotor felel. Egy kompresszor működése tehát meglehetősen egyszerű, de mindenképpen érdemes figyelni a részletekre. Érdemes például tisztában lenni azzal, hogy a kínálat egy jelentős részét az olajos kompresszor modellek teszik ki. Ez pedig nem minden esetben felel meg a felhasználói igényeknek.

Az olaj szerepe

Mint sok más műszaki berendezés, úgy az olajos kompresszor esetén is nélkülözhetetlen a hűtés megoldása. Minden olyan eszköz, mely nagyobb teljesítményen dolgozik, a megfelelő hűtési megoldás nélkül könnyedén túlhevülne. Sajnos ezt sok esetben tapasztalhatjuk is, hiszen számos meghibásodás fő okozója egy-egy túlhevült alkatrész. A dugattyús kompresszorok egyik fő hátránya például éppen ebből fakad. A dugattyúk túlzott hevülése okán ugyanis csak szakaszos működésre képesek.

Az olajos kompresszor esetén éppen az olaj biztosítja a hűtőközeget és egyben a kenőanyagot, mely nélkülözhetetlen a berendezések működéséhez. Az adalékanyag a készülék belsejében található, így alapvetően észrevétlenül teszi a dolgát, karbantartáskor azonban érdemes figyelni annak megfelelő pótlására is. Az olajos kompresszorok hűtőközege azonban kellemetlenebb pillanatokat is okozhat, hiszen sok esetben az előállított sűrített levegőben is előfordulhatnak olajcseppek. Ez pedig nem minden esetben megengedhető.

Olajmentes megoldások

Az olajos kompresszorok használói természetesen tisztában vannak azzal, hogy a hűtőközeg könnyedén kiköthet a kész komprimált levegőben is. Sok felhasználási mód esetén ez egyáltalán nem zavaró, de bizonyos ipari feladatokhoz, vagy az olyan speciális területekhez, mint a fogászat, vagy kozmetika, egy olajos kompresszor nem a legjobb megoldás. Épp ezért a kínálatban ma már fellelhetők a kifejezetten olajmentes technológiát alkalmazó készülékek, melyek a kényesebb területeken is jól használhatók.

Az olajos kompresszorok esetén is léteznek persze alternatív megoldások a levegő tisztán tartására. Gyakran alkalmazott kiegészítők például a különböző szűrők, melyek akár utólag is a készülékekbe építhetők. Ezek aztán szinte maradéktalanul képesek megszűrni a levegőbe jutó olajcseppeket és egyéb szennyeződéseket, az alapvető hűtési technológia megváltoztatása nélkül. Az olajos kompresszor tehát szinte bárhol, bármilyen helyzetben jól használható, adott esetben a megfelelő kiegészítők használatával.

Kapcsolódó cikkek

Hűtőgép vásárlás okosan. Ezekre a dolgokra mindenképpen figyelj oda

Hűtőgép vásárlás okosan. Ezekre a dolgokra mindenképpen figyelj oda

Egy hűtőgép cseréje minden háztartásban elérkezik akkor is, ha nagyon vigyázunk rá. A megfelelő új gép kiválasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne kelljen idő előtt javítani a gépet.

Olajos kompresszor – egyszerű sűrített levegő megoldás

Olajos kompresszor – egyszerű sűrített levegő megoldás

Olajos kompresszor, az egyszerű sűrített levegő megoldás.