Hogyan válassz megfelelő ágyat, ágykeretet?

Az ágyrács nélküli matrac olyan, mint egy pite tészta nélkül: stabil váz nélkül elveszíti a tartását és a stabilitását – a stílusáról nem is beszélve. A megfelelő kivitelezésű ágykeret és matrac az éjszakai pihenés alapja. De ha még csak most kezdted a keresést, könnyű belezavarodni a sok lehetőségbe. Ha kíváncsi vagy, hogyan válassz ágykeretet, olvass tovább!
Hogyan válassz megfelelő ágykeretet?

Akár teljes, akár Queen méretű, akár kárpitozott vagy fa ágykeretre van szükséged, az interneten mindent megtalálsz. Ebben az útmutatóban végigvesszük a legfontosabb faktorokat, a költségkeret és a méret eldöntésétől kezdve a rendelkezésre álló ágytípusok közti navigálásig.

Határozd meg, mennyit vagy hajlandó költeni!

A költségkeret meghatározása segít abban, hogy azonnal szűkítsd a keresési feltételeket. Csábító lehet, hogy a lehető legalacsonyabb árú ágykeretet válasszuk, különösen, ha már a matracra sokat költöttünk.

Ennek ellenére fontos, hogy alaposan mérlegeld a lehetőségeket és megértsd, milyen minőséget kapsz az árért cserébe. Végtére is az alvás rendkívül fontos az általános jólétünk szempontjából, fizikai és mentális egészségünk számtalan aspektusát befolyásolja.

Honnan tudhatod, hogy az ágykeret megéri-e az árát? Íme néhány dolog, amire figyelni kell.

Felépítés

Hogyan áll össze az ágykeret? Magadnak kell-e összeszerelni, és ha igen, milyen nehéz lesz? Kell-e hozzá valamilyen speciális szerszám?

Anyag

Erős, tartós anyagokból készült a fakeret? A hosszú élettartam érdekében a legjobb, ha olyat keresel, amely például tömörfából vagy fémből készül, nem pedig fa kompozitokból vagy műanyagokból. Ilyeneket találhatsz a most 30 éves RS Bútor kínálatában is. Az előbbi opciók kevésbé valószínű, hogy tönkremennek, és idővel jobban ellenállnak a kopásnak.

Stabilitás

Van az ágykeretnek támasztéka ott, ahol áll? Ideális esetben az ágy nem nyikorog, vagy nem mozdul egyik oldalról a másikra, ha tolják, és nincs szüksége további támasztékra, hogy a helyén maradjon.

Támaszték

Kellő támasztékot nyújt a matracnak a támaszték? Vannak extra támasztékok az ágy alatt, hogy stabilizálják a közepét? Emlékezz a pite példájára: kellő alátámasztás nélkül a matrac idővel megereszkedhet vagy elveszítheti az alakját.

Fejtámla

Azt is el kell döntened, hogy szükséged van-e fejtámlára. A fejtámla extra támaszt nyújt a hátnak és a nyaknak, megakadályozza a fal sérülését, és dekoratív elem a hálószobában. Ám mindez nem feltétlenül szükséges – ha lemondasz a fejtámláról, azzal egy kis fal- és alapterületet takarítasz meg.

Egyes ágykeretek fejtámlával vannak felszerelve, míg másokhoz levehető fejtámla passzol. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva olyan ágyrácsot érdemes választanod, amely megfelel a pénztárcádnak és ízlésednek –és közben kerülöd a modelleket, amelyekhez nem tartozik stabil konstrukció. Hogy inspirálódj, ellátogathatsz az Otthon Bútorkiállításra is, ahol számos kedvezménnyel válogathatsz a legújabb modellek közt.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan válassz megfelelő ágykeretet?

Hogyan válassz megfelelő ágyat, ágykeretet?

Ez az útmutató a segítségedre lesz a döntésben.

Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Napjaink energiahiányos időszakában az energiatakarékosság az elsődleges szempontok közé került.