Tetőablak saját igényekre szabva

A tetőterek lakóhelyiségként való hasznosítása remek lehetőség, ám egészen speciális megoldásokat igényelhet. Ennek elsődleges oka a speciális, döntött falfelületek jelenléte. A fénnyel való ellátottság azonban itt is fontos, melyhez a tetőtéri nyílászárók jelentik az utat.
Tetőablak saját igényekre szabva

Extra lakótér kialakítás

Elsősorban házak, de adott esetben lakások esetén is előfordul, hogy még az építés során kialakításra került a tetőtér. Sokan ezt már eleve tudatosan kezelik és azonnal helyiségeket alakítanak ki a felső térben, sok esetben azonban a tetőtér csupán rendelkezésre áll, de nem kerül hasznosításra. Ez utóbbi szinte pazarlásnak is tekinthető, hiszen egy ilyen terület akár több szobának is helyet adhat, kialakítástól és építészeti megoldásoktól függően.

Ha valaki lakóhelyiségek kialakításában gondolkozik, mindenképpen érdemes pár alapvető szempontot is számításba venni. Az első és legfontosabb a megfelelő szigetelés és fényellátás. A két tényező pedig valamelyest össze is ér a nyílászárók telepítésében, hiszen ezek egyrészt beeresztik a fényt, másrészt a megfelelő szigetelés egy részéért is felelnek. A tetőterek ebben a tekintetben is speciálisak, hiszen az általános nyílászárók telepítése itt nem lehetséges. A Roto tetőablak kínálata azonban számos alkalmazható megoldás kínál.

Szellős felső helyiség

A megfelelő számú tetőablak telepítése tehát gyakorlatilag nélkülözhetetlen a tetőtér átalakítása során. Még a legkisebb helyiség is igényel legalább egy kisebb méretű ablakot, melyen keresztül megoldható a fény beengedése, illetve a szellőztetés. E két tényező nem csupán a komfort, de az energetika és az egészség szempontjából is kifejezetten fontos lehet. Egy tetőablak segítségével ugyanis megfelelő szigetelést, adott esetben szabályozható fénymennyiséget és jól átszellőztethető, friss levegőjű szobákat kapunk.

A tetőterek esetén eleve érdemes figyelni ezekre a szempontokra, hiszen azok pozíciójukból fakadóan sokszor nehezen kontrollálható körülményekkel bírnak. A nyáron túl meleg, télen túl hideg helyiségek pedig egyáltalán nem tekinthetők komfortosnak. A megfelelő szigetelés és pár jó minőségű tetőablak beszerelése azonban könnyedén megszüntetheti ezt a problémát, így pedig bármelyik tetőtérből könnyedén varázsolható otthonos, kényelmes és energetikai szempontból is kifogástalan lakótér.

Készen kapott megoldások

Bár egy tetőablak a többi nyílászáróhoz viszonyítva meglehetősen speciális, ez nem jelent extra nehézséget sem a telepítés, sem a használat során. Ezek az ablakok jellemzően beépítésre készen kaphatók, saját tokban, keretben elhelyezve, melyet tényleg elég csak beépíteni a megfelelő helyre. A szigeteléssel, mérettel és illeszkedéssel várhatóan nem lesz gond, hiszen a legtöbb esetben szabvány méretekkel számolhatunk. A tetőablakok pedig kényelmes és egyszerű használatot is garantálnak.

Típustól függően a legtöbb tetőablak dönthető, vagy akár teljesen fel is nyitható, ezzel is lehetővé téve a szobákba jutó levegő mennyiségét. Egy alapos átszellőztetés, vagy csak némi friss levegő beeresztése sem gond. Emellett a különböző elérhető kiegészítőkkel, árnyékolókkal és redőnyökkel a szobákba jutó fény szabályozása is egyszerűen megoldható. Egy tetőablak tehát komplett kényelmi szolgáltatást képes nyújtani amellett, hogy energetikai szempontból is sokat segíthet.

Kapcsolódó cikkek

Különböző típusú párnák

Különböző típusú párnák

A megfelelő párnatípus kiválasztása kulcsfontosságú a lehető legjobb alváshoz.

Tippek a gyors költözéshez

Tippek a gyors költözéshez

A gyors költözés egyik legfontosabb tippje, hogy a költözés előtt rendezzük el a holminkat.

Kötél kisokos: alapanyagok, színek és kiszerelések

Kötél kisokos: alapanyagok, színek és kiszerelések

Köteleket használnak az iparban, a hajózásban, a háztartásban, a mezőgazdaságban, és még számos más területen.