Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Napjaink energiahiányos időszakában az energiatakarékosság az elsődleges szempontok közé került.
Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Az ipari konyhák esetében is ugyanez a helyzet csökkenteni kell az energia fogyasztást, ennek szem előtt tartásával ugyanis számtalan előnyre tehetünk szert, hatékonyabb lesz a munkavégzés, csökkennek a kiadások, és zöldebb, környezettudatosabb lesz a konyhánk. Az energiamegtakarítás mindennél fontosabbá vált, ezért egy vendéglátóegység, jól megválasztott konyhatechnikai gépeivel, komoly összegeket lehet megtakarítani.

Melyik a három legtöbb energiát fogyasztó termékcsoport?

Három olyan berendezés van, amely viszonylag sokat fogyaszt, hiszen szinte állandóan működésben van.

1. Hűtés

Évek óta EU-s rendelet kötelezi az ipari hűtőket gyártó cégeket, hogy energetikai tanúsítványt készítsenek a termékekhez, a háztartási berendezéseknél ismert módon A+++-tól G-ig osztályozzák őket.

Egy hűtőkamra létesítése előtt érdemes felmérni a hasznos alapterületet. Ezért ha van lehetőség, ilyen esetben jobb egy hűtőcellás elrendezést választani, ami átmenet a hűtőszekrény és a kisméretű kamra között. Ma már az ipari hűtőkhöz kínálnak központi felügyeleti rendszert, amellyel sok százezres károkat lehet megelőzni. Ezek a rendszerek folyamatosan rögzítik a hőmérséklet adatokat, jeleznek ha nyitva marad az ajtó vagy egy biztonságos szint fölé emelkedik a hőmérséklet.

Csökkenthető még az energiafogyasztás azzal is, hogy ha havi szinten megtisztítják a kondenzátorokat a lerakódott szennyeződésektől, hogy ne csökkenjen a hűtőaggregát hatásfoka. A hatásfok megtartását még a szellőztetés is segíti, hiszen a szükséges légcsere hiányában többet kell dolgozniuk a hűtőknek.

2. Mosogatás

A jó mosogatógépek ma már 2,5 liter vízzel üzemelnek ciklusonként. Minél kevesebb a víz annál kevesebb villamosenergia szükséges a felmelegítéséhez. A kevesebb vízhez kevesebb vegyszer is szükséges, így lesz hatékony és takarékos a rendszer. Új mosogatógép beszerzésekor érdemes hővisszanyerő rendszerrel működőt választani, mert ez hőcsere révén csökkenti a villamos energia felhasználást, a helyiség hő- és pára termelését.

3. Sütés, főzés

Az indukciós tűzhely sokkal hatékonyabb mint a gáztűzhely, közel 35-40 %-kal. A gázárak hirtelen növekedésével ez már olyan érték, amellyel sokkal gyorsabban megtérül az indukciós tűzhely. A korszerű indukciós tűzhelyen már beállítható a kívánt hőmérséklet ami hatékonyságukat fokozza.

Milyen konyhai gépeket használnak még sütés, főzésre?

Az indukciós rostlapot méltatlanul kevesen ismerik, a technológia azonos a tűzhelyével, csak nem az edény alja melegszik fel, hanem a sütőlap, és a felfűtési idő -20 fokról 200 fokra 4 perc alatt melegszik fel. A fritőz minden étteremben megtalálható, nem túl energiahatékony berendezés, hiszen először sütési hőmérsékletre melegít, majd úgy marad.

A korszerű fritőz fűtését már elektronika vezérli, egy gombnyomással készenléti üzemmódba kapcsolható, ahonnan rövid idő alatt üzemi hőmérsékletre fűthető fel, és pontosan szabályozza a hőmérsékletet.

Nagykonyhai berendezések szervizelése Budapesten található, az Anvalor webáruházban elérhetőségük megtekinthető az oldalukon, ahonnan könnyen, pillanatok alatt szerezhetjük be a fent említett eszközöket.

Összegezve

Az energiatakarékosság az élet minden területén előtérbe került, így a régi, gazdaságtalan, energiapazarló konyhai berendezések nagy része megérett a cserére.

Kapcsolódó cikkek

Ezek a padlófűtés előnyei

Ezek a padlófűtés előnyei

Most elmondjuk, miért érdemes a te otthonodban is kipróbálni

Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Napjaink energiahiányos időszakában az energiatakarékosság az elsődleges szempontok közé került.

Hogyan válassz megfelelő ágykeretet?

Hogyan válassz megfelelő ágyat, ágykeretet?

Ez az útmutató a segítségedre lesz a döntésben.