Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Az ipari konyhák esetében is ugyanez a helyzet csökkenteni kell az energia fogyasztást, ennek szem előtt tartásával ugyanis számtalan előnyre tehetünk szert, hatékonyabb lesz a munkavégzés, csökkennek a kiadások, és zöldebb, környezettudatosabb lesz a konyhánk. Az energiamegtakarítás mindennél fontosabbá vált, ezért egy vendéglátóegység, jól megválasztott konyhatechnikai gépeivel, komoly összegeket lehet megtakarítani.
Melyik a három legtöbb energiát fogyasztó termékcsoport?
Három olyan berendezés van, amely viszonylag sokat fogyaszt, hiszen szinte állandóan működésben van.
1. Hűtés
Évek óta EU-s rendelet kötelezi az ipari hűtőket gyártó cégeket, hogy energetikai tanúsítványt készítsenek a termékekhez, a háztartási berendezéseknél ismert módon A+++-tól G-ig osztályozzák őket.
Egy hűtőkamra létesítése előtt érdemes felmérni a hasznos alapterületet. Ezért ha van lehetőség, ilyen esetben jobb egy hűtőcellás elrendezést választani, ami átmenet a hűtőszekrény és a kisméretű kamra között. Ma már az ipari hűtőkhöz kínálnak központi felügyeleti rendszert, amellyel sok százezres károkat lehet megelőzni. Ezek a rendszerek folyamatosan rögzítik a hőmérséklet adatokat, jeleznek ha nyitva marad az ajtó vagy egy biztonságos szint fölé emelkedik a hőmérséklet.
Csökkenthető még az energiafogyasztás azzal is, hogy ha havi szinten megtisztítják a kondenzátorokat a lerakódott szennyeződésektől, hogy ne csökkenjen a hűtőaggregát hatásfoka. A hatásfok megtartását még a szellőztetés is segíti, hiszen a szükséges légcsere hiányában többet kell dolgozniuk a hűtőknek.
2. Mosogatás
A jó mosogatógépek ma már 2,5 liter vízzel üzemelnek ciklusonként. Minél kevesebb a víz annál kevesebb villamosenergia szükséges a felmelegítéséhez. A kevesebb vízhez kevesebb vegyszer is szükséges, így lesz hatékony és takarékos a rendszer. Új mosogatógép beszerzésekor érdemes hővisszanyerő rendszerrel működőt választani, mert ez hőcsere révén csökkenti a villamos energia felhasználást, a helyiség hő- és pára termelését.
3. Sütés, főzés
Az indukciós tűzhely sokkal hatékonyabb mint a gáztűzhely, közel 35-40 %-kal. A gázárak hirtelen növekedésével ez már olyan érték, amellyel sokkal gyorsabban megtérül az indukciós tűzhely. A korszerű indukciós tűzhelyen már beállítható a kívánt hőmérséklet ami hatékonyságukat fokozza.
Milyen konyhai gépeket használnak még sütés, főzésre?
Az indukciós rostlapot méltatlanul kevesen ismerik, a technológia azonos a tűzhelyével, csak nem az edény alja melegszik fel, hanem a sütőlap, és a felfűtési idő -20 fokról 200 fokra 4 perc alatt melegszik fel. A fritőz minden étteremben megtalálható, nem túl energiahatékony berendezés, hiszen először sütési hőmérsékletre melegít, majd úgy marad.
A korszerű fritőz fűtését már elektronika vezérli, egy gombnyomással készenléti üzemmódba kapcsolható, ahonnan rövid idő alatt üzemi hőmérsékletre fűthető fel, és pontosan szabályozza a hőmérsékletet.
Nagykonyhai berendezések szervizelése Budapesten található, az Anvalor webáruházban elérhetőségük megtekinthető az oldalukon, ahonnan könnyen, pillanatok alatt szerezhetjük be a fent említett eszközöket.
Összegezve
Az energiatakarékosság az élet minden területén előtérbe került, így a régi, gazdaságtalan, energiapazarló konyhai berendezések nagy része megérett a cserére.