Így motorozhatsz biztonságosan

Ahhoz, hogy egy motoros túra élvezetes legyen, oda kell figyelni a biztonságra. De nem csak a saját, hanem az utakon közlekedők, az autósok, biciklisek és a gyalogosok is felbukkanhatnak. Ugyanakkor a motorozás tökéletesen biztonságos is lehet, ha az alapvető biztonsági előírásokat és a szabályokat betartjuk.
Így motorozhatsz biztonságosan

Mitől függ a motoros biztonsága?

A továbbiakban eláruljuk, hogy mire érdemes figyelni.

● A motoros fizikai és szellemi állapotától

Ha jól érezzük magunkat könnyebben el tudjuk kerülni a veszélyes helyzeteket, ilyenkor jobb a reakcióidő, a vészhelyzetet jobban tudjuk kezelni ebben az állapotban. Mind a fizikai mind pedig a szellemi állapotunk befolyásolja tehát a biztonságos motorozást.

Azért, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket fontos, hogy szellemileg és fizikailag egyaránt tartsuk karban magunkat. Ha idegesek vagyunk,inkább ne üljünk motorra, mert nagyobb eséllyel ítéljük meg rosszul a helyzeteket, és gyorsabban megyünk a kelleténél.

Éhesen és szomjasan lehetőleg ne üljünk motorra.

● A tudástól és a rutintól

Az, hogy milyen a tudásunk és mennyi a rutinunk nem elhanyagolható tényező. A tanulás folyamata azonban nem a közúton történik. Ehhez olyan környezet kell, ahol nem veszélyeztetünk másokat. A legbiztonságosabb módja, hogy megtanuld ezeket az, ha beiratkozunk egy tanfolyamra. De ahhoz, hogy eljuss A-ból B-be ennél kevesebb is elég. A legfontosabb a kanyarodás kis sugarú körön emelkedőn és lejtőn, kanyarodás nagy sebességgel, vészfékezés, előzés.

● A terepviszonyoktól

A terepviszonyok is meghatározzák a motorozás biztonságát, hirtelen kanyarok, beláthatatlan útszakaszok, vasúti átjárók formájában. Lényeges, hogy mindig a környezeti viszonyoknak megfelelően vezessünk és ismerjük a veszélyre utaló jeleket.

● Az út minőségétől

Bármikor lehet az úton sár, kőzúzalék, kátyú. A műanyag útburkolati jelek nagyon csúsznak, vizesen olyan, mintha jégen járnánk. De veszélyforrások lehetnek még az útba épített fémtárgyak, csatornafedelek és rácsok is.

● Az időjárási körülményektől

Esőben a vizes burkolat csúszósabb és a látási viszonyok is rosszabbak. Melegben az aszfalton megolvad a szurok, ez is nagyon csúszik. Ezért mindig inkább lassabban vezessünk az időjárási viszonyoknak megfelelően.

● Más közlekedőktől

Az utakon a többiek reakcióira is figyelni kell, akik kevésbé rutinosak és nincsenek felkészülve a motorosokra.

● A motor technikai állapotától

Motorral gyorsan menni nem nagy dolog, a megállás az már nehezebb dió, a megálláshoz elengedhetetlen a jó gumi és a jó fék. Túra előtt mindig gondoskodjunk a fékek jó állapotáról.

● A védőfelszereléstől

A motorosok nem nagyon szeretik a sisakot, de vészhelyzetben életet menthet. Bizonyos helyzetekben fájdalmas sérüléseket okozhatnak a bogarak és az esőcseppek is.

● A motoros ruházatától

Csizma vagy bakancs kemény talpa kivédi a motor súlyát, kezet védő kesztyű, és a tipikus motoros bőrruha ami eséskor védheti az egész testet. Benzinmotoros kerékpárokhoz alkatrészek vásárlása akár az interneten keresztül is történhet, ahol számos apróságot egy helyen szerezhetünk be.

Összegezve

A motoros fizikai és szellemi állapotától, az út minőségétől, a többi közlekedőtől, az időjárási körülményektől, a motor műszaki állapotától, a motoros ruházatától és biztonsági felszerelésétől függ a biztonságos motorozás.

Kapcsolódó cikkek

10 tipp az okos autóvásárláshoz

10 tipp az okos autóvásárláshoz

Az elmúlt években felborult az autóvásárlási trend, ha személyautót szeretnénk venni, bizony várni kell rá, nemcsak bemegyünk a szalonba és megvásároljuk a gépjárművet.

Mercedes G történet

Mercedes G modell – Történelem óra

Videón a Mercedes G modell fejlődése.

Dodge Viper drift

Repül a Dodge Viper

A V10-es motorú amerikai sportkocsival, igen látványosan közlekednek.