Az 5 leghatásosabb nyugtató illóolaj

Az illatok nagyon fontos velejárói az életünknek, hiszen pozitív és negatív befolyással is lehetnek ránk. Hoztunk most 5 olyan illóolajat, aminek az illata nyugtató, stresszoldó hatású az emberekre.
Nyugtató illóolajok

A boltokban számos illóolaj kapható, a legtöbb azonban már csupán a szoba frissen tartására koncentrál. Persze ezzel sincsen baj, de az illóolajok alapvető funkciói, hogy valamilyen hatást keltsenek bennünk. Éppen ezért fontos jól megválogatni az illatokat, hiszen tudatosan is képesek vagyunk befolyásolni érzéseinket ezek segítségével.

Levendula

A levendula köztudottan az egyik legsokoldalúbb és legjótékonyabb növény, illata pedig intenzív és finom. Nem véletlen, hogy Magyarországon egy egész város támaszkodik erre a növényre. Tihanyra mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen itt aztán minden csupa levendula!

Illóolajként is kapható, ami nagy szerencse. A levendula ugyanis egy klasszikus nyugtató olaj, csökkenti a félelemérzetet, ellazít, kiegyensúlyoz és az elalvásban is segít. Idegrendszerünket képes szabályozni, éppen ezért nagyon pozitív ránk nézve.

Rózsa

A rózsa az egyik legnépszerűbb virág, a férfiak kedvence, ha a szeretett hölgynek szeretnének kedveskedni. Ezen kívül azonban további jótékony hatásai is vannak.

Illata nem olyan intenzív, illóolajban vásárolva viszont sokkal erőteljesebb, ami mindenképpen pozitív. Hatása pedig az illatnál is jobb, hiszen idegnyugtató, tehát sokkal egyszerűbb mellette az alvás. Fejfájás, migrén enyhítésére is alkalmas, levendulával vegyítve pedig garantált a stresszoldás.

Majoranna

Ez a különleges növény leginkább a gasztronómiában terjedt el, azonban másféle jótékony hatása is ismert. Illata ugyanis pozitívan hat ránk.

A majoranna illóolaja görcsoldó hatású, enyhíti a szorongást és nyugtatja a lelket. Alvászavar ellen tehát kitűnő gyógyír.

Szantálfa

Az ősi kultúrákból származó illatot mindig is alkalmazták álmatlanság kezelésére. Különleges és keleties illatvilága az érzelmi zavarokkal küzdő emberek számára is fontos lehet, hiszen nyugtató hatása is ismert.

A szantálfa illata stresszoldásra is tökéletes választás, ezen kívül pedig fertőtlenítő hatású is.

Narancsvirág

A narancsvirág egy különleges növény, és nem is túl elterjedt Magyarországon. Aki azonban nyugalomra vágyik, annak érdemes beszereznie egy ilyen illóolajat, hiszen ez is köztudottan nyugtató hatású.

Illata ellazít, ráadásul a bánatot is csökkentheti. Ezen felül az izmok feszültségét és görcsösségét is oldja. Nőknek pedig kifejezetten hasznos, hiszen még a menstruációs görcsök enyhítésére is alkalmas lehet.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Az úszás 8 fantasztikus előnye

Íme az úszás 8 csodás előnye

Ússz rendszeresen, mert jó hatással van a szervezetre

Mit tehetünk feledékenység ellen?

Mit tehetünk feledékenység ellen?

Ezekkel a módszerekkel garantáltan elkerülhető az időskori memóriaromlás.

Nyugtató illóolajok

Az 5 leghatásosabb nyugtató illóolaj

Az aromaterápia már az ősidők óta bizonyít. Cikkünkben 5 nyugtató hatású illóolajat mutatunk be.