Mit tehetünk feledékenység ellen?

Nap mint nap rengeteg információval szembesülünk, amelyek jó részét aztán el is felejtjük. De milyen határokon belül számít ez normálisnak? És egyáltalán, mit tehetünk a feledékenység ellen?
Mit tehetünk feledékenység ellen?

Az életünk része, és teljesen normális, hogy bizonyos dolgokat néha elfelejtünk: például a szomszédunk nevét, vagy hogy nem kapcsoltuk ki a sütőt.

Bizonyos határokon belül ez a jelenség még jótékony hatással is bír, hiszen az agyunk megóv bennünket attól, hogy nap mint nap túltelítődjön az információkkal. Sőt, csak úgy működhet hatékonyan az elménk, ha bizonyos információkat elfelejtünk.

Míg az ilyen "kiesések" a fiatalok számára ritkán jelentenek problémát, az idősebbek gyakran a szürkeállományuk csökkenéseként értelmezik őket, és előfordul, hogy szégyenkeznek miattuk.

Sajnos, az életkorral valóban feledékenyebbé is válunk, mivel 30 évesen eljutunk a teljesítőképességünk csúcsára. Innen már enyhe romlás tapasztalható, lassan visszaesnek a mentális képességeink. Ez azonban nem ok a szégyenre, hiszen teljesen természetes folyamatról van szó.

Hogy minél tovább megőrizzük a szellemi frissességünket, érdemes odafigyelnünk, hogy minél kevesebb stressz érjen bennünket, és lehetőség szerint mindig aludjuk ki magunkat.

Segíthetnek az agyunkat aktívan tartó "gondolati sportok", mint a nyelvtanulás. Akinek a nevekkkel van problémája, annak ajánlható akár a képes kártyák használata is.

Ami a táplálékkiegészítőket illeti, a memóriánkat frissen tarthatja a B1 és B6 vitamin, a cink, a lecitin és a pantoténsav is.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetünk feledékenység ellen?

Mit tehetünk feledékenység ellen?

Ezekkel a módszerekkel garantáltan elkerülhető az időskori memóriaromlás.

Az úszás 8 fantasztikus előnye

Íme az úszás 8 csodás előnye

Ússz rendszeresen, mert jó hatással van a szervezetre

Nyugtató illóolajok

Az 5 leghatásosabb nyugtató illóolaj

Az aromaterápia már az ősidők óta bizonyít. Cikkünkben 5 nyugtató hatású illóolajat mutatunk be.