Kötél kisokos: alapanyagok, színek és kiszerelések

Köteleket használnak az iparban, a hajózásban, a háztartásban, a mezőgazdaságban, és még számos más területen.
Kötél kisokos: alapanyagok, színek és kiszerelések

Egy webáruház vagy hagyományos szaküzlet kínálatát átnézve elveszettnek érezhetjük magunkat. Melyiket válasszuk a sok különféle alapanyag és szín közül? Milyen kiszerelésekben vásárolhatunk? Kisokosunk ehhez nyújt segítséget.

Népszerű alapanyagok

A kötelek készülhetnek természetes vagy mesterséges szálakból. Minden típusnak más a rendeltetése.

Természetes szálak

Sokan szívesebben választják a környezetben megtalálható anyagokból készült termékeket. Hagyományosan ezeket kenderből gyártják, de egyre népszerűbb a juta, a pamut és a latex is. Ezeket főként beltéren, például a háztartásban tudjuk hasznosítani. Dekorációs, lakberendezési célokra is keresettek. A latexből álló gumikötelek vásárlása ipari célra is lehetséges, de ezek általában már nem teljesen természetes eredetűek, hiszen kívül általában poliészter bevonat teszi őket strapabíróvá.

Mesterséges anyagok

Kültéri alkalmazásra, különösen vízbe vagy szélsőséges időjárási körülmények közé a szintetikus változatokat érdemes vásárolni. Ezek nemcsak színtartók, hanem UV stabilok is. A következő változatokban kaphatók:

· polipropilén

· poliészter

· szintetikus kender

· kevlar

· üvegszál

· monofil pp

· vágott poliészter

Ezek közül néhány termék kinézetre hasonlít a természetes kategóriára, de sokkal erősebb, stabilabb és kopásállóbb annál.

Kötelek színei

A kender, a juta és a pamut természetes árnyalatukkal rusztikus hatást keltenek. Ezért is népszerűek dekorációs célokra. A pamut azért különleges, mert fehéríthető is.

A mesterséges alapanyagok különféle színekben kaphatók. Léteznek egyszínű és jelzőszálas változatok is. Kérésre egyedi igény szerint is festik őket a cégek. A figyelemfelkeltő árnyalatok fontos szerepet kapnak hobbik és sportok esetében, például a hajózásban a felúszókötelek.

A legnagyobb változatosság a polipropilén termékek színére jellemző. Például a következő verziókban kaphatók:

· piros

· neonzöld

· sárga

· narancs

· ezüst

· fukszia

· mogyoró

A poliészter vagy a vágott poliészter is viszonylag sok színben vásárolható.

Kiszerelések

Érdemes olyan szakboltot keresni, ahol igényünk szerinti kiszerelésben vehetjük meg a rögzítőelemeket. Így nem szükséges feleslegesen sokat megvennünk, s elkerülhetjük a szükségtelen költést és pazarlást. Népszerű kiszerelés a 100 méteres orsó. A keresztorsós kiszerelés pedig könnyű felhasználást biztosít. Néhány cég vállalja a nekünk szükséges hosszúságok pontos levágását is.

Összefoglalva: Ha kötélre van szükségünk, választhatunk természetes és mesterséges szálak közül. A pontos anyagot és árnyalatot mindig a felhasználási cél dönti el. Szerencsére néhány szakboltban hozzáértő módon adnak tanácsot, s a nekünk megfelelő kiszerelésben vehetjük meg a terméket.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a gyors költözéshez

Tippek a gyors költözéshez

A gyors költözés egyik legfontosabb tippje, hogy a költözés előtt rendezzük el a holminkat.

Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Energiatakarékosság: ez az ipari konyhák jelszava

Napjaink energiahiányos időszakában az energiatakarékosság az elsődleges szempontok közé került.

Tévhitek az elektromos padlófűtésről – ezért ne higgy nekik!

Tévhitek az elektromos padlófűtésről – ezért ne higgy nekik!

Kacsából akad bőven, nemcsak a tóparton, hanem a padlófűtés világában is. Hogy miért? Azért, mert a köztudatban megannyi fals feltételezés él, amikről éppen itt az idő lerántani a leplet. Mert ezek az elgondolások nagyjából száz százalékban tévesek.