A legizgalmasabb látnivalók Dunakeszin

Dunakeszi Pest megye második legnépesebb települése Érd után, amelyet Duna túloldalán elhelyezkedő Budakalásszal együtt a Dunakanyar kapujaként emlegetnek.
A legizgalmasabb látnivalók Dunakeszin

A város történelme messzire nyúlik, hiszen a környék lakott volt már az újkőkorban is. Később kelták és a rómaiak lakhelyéül is szolgált, utóbbiak kikötőt és átkelőhelyet is építettek. Ide kötődik azonban a modern történelem egy jelentős pillanata is: 1847-ben Dunakeszin adták át hazánk első vasútvonalát, amin maga Széchenyi István is utazott.

A településre különösen érdemes tavasszal ellátogatni, mivel ilyenkor tartják az alagi lovasmajálist. A város neve a 19. század óta egybefonódott a lovassporttal: akkoriban 600-nál is több ló volt Alagon, a világ legnagyobb tréningközpontjai közé tartozott. Az innen kikerülő paripák rangos versenyeket nyertek.

A versenypályán jelenleg nem zajlanak futamok, de ma is itt edzenek a legjobb hazai versenylovak, így mindenképpen érdemes ide ellátogatni. Főleg, hogy a tréningközpontban lovaglási lehetőséget is biztosítanak.

Az 1756-ban épült, kéttornyú Szent Mihály-templom a város legfontosabb építészeti emléke, ahonnan két perc sétára fekszik az első világháború áldozatainak emléket állító Hősök Szobra. Érdemes benézni a Jézus Szíve-templomba is és bóklászni a környékbeli utcákban, ugyanis a lakónegyedet csodálatos szecessziós házak teszik változatossá.

A templomrajongók jól járnak a településsel, hiszen a neoromán Szent Imre-templom is itt található: Zsolnay cseréppel kirakott tornya és a kora keresztény bazilikákra emlékeztető belső tere miatt is izgalmas lehet a látogatók számára. Emellett egy XIII. századi templomrom is található a településen, ahol elmerülhetünk a középkor hangulatában.

Ha még messzebb szeretnénk kalandozni az időben, akkor mindenképpen keressük fel a késő római kikötőerődöt, mivel a jellegzetes építménynek helyenként 140 centiméteres magasságig megmaradtak a falai.

Gyönyörű történelmi emlék a Kegyeleti Park, Dunakeszi régi temetője is. A legrégebbi sírkő 1841-ből való és itt található a város ’56-os emlékműve, Lengyel István Gólyája is. A parkban rejtőzik egy a XVIII. században épített, falusi barokk kápolna.

Ha kifejezetten aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor ott a Duna part, ahol biciklizhetünk, sétálhatunk és kulináris élményeket gyűjthetünk a part menti vendéglátóhelyeken. A legelszántabbak pedig még a sétarepülést is kipróbálhatják a lóversenypálya melletti reptérről indulva.

Kapcsolódó cikkek

Agglomerációba költözés előtt érdemes jogosítványt szerezni

Agglomerációba költözés előtt érdemes jogosítványt szerezni

Ha azt tervezi, hogy Gödre, vagy környékére költözik, és még nincs jogsija, érdemes megfontolni a jogosítvány megszerzését.

Miért érdemes Sződligetre látogatni?

Miért érdemes Sződligetre látogatni?

Íme, a legszebb látnivalók a településen.

Mit érdemes megnézni Gödön?

Mit érdemes megnézni Gödön?

Felderítettük a környék legjobb helyeit.