A legizgalmasabb látnivalók Dunakeszin

Dunakeszi Pest megye második legnépesebb települése Érd után, amelyet Duna túloldalán elhelyezkedő Budakalásszal együtt a Dunakanyar kapujaként emlegetnek.
A legizgalmasabb látnivalók Dunakeszin

A város történelme messzire nyúlik, hiszen a környék lakott volt már az újkőkorban is. Később kelták és a rómaiak lakhelyéül is szolgált, utóbbiak kikötőt és átkelőhelyet is építettek. Ide kötődik azonban a modern történelem egy jelentős pillanata is: 1847-ben Dunakeszin adták át hazánk első vasútvonalát, amin maga Széchenyi István is utazott.

A településre különösen érdemes tavasszal ellátogatni, mivel ilyenkor tartják az alagi lovasmajálist. A város neve a 19. század óta egybefonódott a lovassporttal: akkoriban 600-nál is több ló volt Alagon, a világ legnagyobb tréningközpontjai közé tartozott. Az innen kikerülő paripák rangos versenyeket nyertek.

A versenypályán jelenleg nem zajlanak futamok, de ma is itt edzenek a legjobb hazai versenylovak, így mindenképpen érdemes ide ellátogatni. Főleg, hogy a tréningközpontban lovaglási lehetőséget is biztosítanak.

Az 1756-ban épült, kéttornyú Szent Mihály-templom a város legfontosabb építészeti emléke, ahonnan két perc sétára fekszik az első világháború áldozatainak emléket állító Hősök Szobra. Érdemes benézni a Jézus Szíve-templomba is és bóklászni a környékbeli utcákban, ugyanis a lakónegyedet csodálatos szecessziós házak teszik változatossá.

A templomrajongók jól járnak a településsel, hiszen a neoromán Szent Imre-templom is itt található: Zsolnay cseréppel kirakott tornya és a kora keresztény bazilikákra emlékeztető belső tere miatt is izgalmas lehet a látogatók számára. Emellett egy XIII. századi templomrom is található a településen, ahol elmerülhetünk a középkor hangulatában.

Ha még messzebb szeretnénk kalandozni az időben, akkor mindenképpen keressük fel a késő római kikötőerődöt, mivel a jellegzetes építménynek helyenként 140 centiméteres magasságig megmaradtak a falai.

Gyönyörű történelmi emlék a Kegyeleti Park, Dunakeszi régi temetője is. A legrégebbi sírkő 1841-ből való és itt található a város ’56-os emlékműve, Lengyel István Gólyája is. A parkban rejtőzik egy a XVIII. században épített, falusi barokk kápolna.

Ha kifejezetten aktív kikapcsolódásra vágyunk, akkor ott a Duna part, ahol biciklizhetünk, sétálhatunk és kulináris élményeket gyűjthetünk a part menti vendéglátóhelyeken. A legelszántabbak pedig még a sétarepülést is kipróbálhatják a lóversenypálya melletti reptérről indulva.

Kapcsolódó cikkek

Miért érdemes Vácra látogatnunk?

Miért érdemes Vácra látogatnunk?

Összeszedtük a legfontosabb helyi érdekességeket.

Agglomerációba költözés előtt érdemes jogosítványt szerezni

Agglomerációba költözés előtt érdemes jogosítványt szerezni

Ha azt tervezi, hogy Gödre, vagy környékére költözik, és még nincs jogsija, érdemes megfontolni a jogosítvány megszerzését.

Miért érdemes Sződligetre látogatni?

Miért érdemes Sződligetre látogatni?

Íme, a legszebb látnivalók a településen.