Miért érdemes Sződligetre látogatni?

Sződliget Pest megyében, a budapesti agglomerációban fekszik. A Dunakanyar többi ősi településével ellentétében itt meglepően új faluról beszélhetünk, hiszen csak 1950-ben vált ki Sződből, ekkor lett önálló község. Utóbbi falu régebbi történelemmel bír, valószínűleg a honfoglaláskor alapították.
Miért érdemes Sződligetre látogatni?

A Duna partjára már a századfordulón elkezdtek építkezni, ekkoriban nyaralók is szép számmal nőttek ki a földből. Az üdülőövezet hangulata szerencsére a mai napig hamisítatlan - igaz, a Budapesten dolgozók is egyre többen költöznek ide életvitelszerűen.

A falun ugyanakkor érződik, hogy nem a szocializmusban épült: a párhuzamos és átlós utcák a Szabadság téren futnak össze, melynek éke a Nagyboldogasszony templom, valamint a Petőfi-szobor. Ha vonzanak a régi épületek, az 1744-ben felszentelt sződi templomba is érdemes ellátogatni, és ha már ott vagyunk, a plébánia épületét is megtekinteni.

A Duna és a víz közelsége hívta életre Sződligetet. Nem véletlen, hogy nemzetközi yachtkikötő és horgásztó is található itt, utóbbit találunk Sződön is. A látogatók több étterem közt válogathatnak a településen, igaz, a szállással már lehetnek nehézségeink.

Ha már itt járunk, érdemes ellátogatni a mindössze 12 percre fekvő Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe is. Ez az élő növények leggazdagabb hazai gyűjteménye: a 27 hektáros kertben közel 13 ezer növényfajt, és fajtát mutatnak be.

A dendrológiai gyűjteményben - amely a kert nagy részét foglalja el - találhatunk 3300 cserjét és fafajt, de találkozhatunk itt kelet-ázsiai fajokkal, de juharral, bangitával, madárbirssel, hárssal és kőrisfajokkal is.

Az évelő- és sziklakerti gyűjtemény, amely közel 3 ezer fajtát ölel fel, a sziklai növények mellett számos pusztai, erdei, ritka havasi növényt és kistermetű hagymás virágot tartalmaz.

A rendszertani gyűjtemény 90 növénycsalád közel 2500 faját mutatja be rokonsági és evolúciós szempontok alapján. A kertrészt gyógy- és fűszernövények és parasztkerti virágok ágyása is gazdagítja.

Az üvegházi gyűjtemény is majdnem 3 ezer fajt és fajtát vonultat fel, törzsanyagát a kaktuszok és egyéb pozsgások, az orchideák és broméliák, a pálmák, valamint trópusi haszon- és dísznövények alkotják.

Kapcsolódó cikkek

A legizgalmasabb látnivalók Dunakeszin

A legizgalmasabb látnivalók Dunakeszin

Ezeket a helyeket érdemes a "Dunakanyar kapujában" felkeresni.

Miért érdemes Vácra látogatnunk?

Miért érdemes Vácra látogatnunk?

Összeszedtük a legfontosabb helyi érdekességeket.

Mit érdemes megnézni Gödön?

Mit érdemes megnézni Gödön?

Felderítettük a környék legjobb helyeit.